Jáhly!! Tak dlouho jsem se jim bránila a vůbec nebylo proč. Je to úžasná bezlepková alternativa, plná živin a navíc skvěle chutná. Dají se použít jako příloha, dělají se z nich knedlíky, rizoto, různé slané placky, ale také sladké koláče, nákypy a další. Já jsem jako první vyzkoušela tu nejjednodušší možnou variantu, a to se špenátem a rajčaty.
Ingredience:
- 150 g jáhel (na 2 porce)
- 1 červená cibule
- 1 menší svazek špenátu
- 2 – 3 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 3 větší rajčata
- olej, sůl, pepř, majoránka
Jáhly je nejprve potřeba několikrát propláchnout – proplachujeme tak dlouho, dokud není voda čirá – abychom se zbavili případné trpkosti. Pak je vložíme do vroucí vody v poměru 1:3 a necháme zhruba 10 minut vařit. Mezitím si na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme posekaný špenát a vaříme na mírném ohni. Utřeme si česnek a na jemno nakrájíme rajčata i cibulku. To už by měly být jáhly uvařené. Propláchneme je studenou vodou, osolíme, lehce opepříme a přidáme majoránku. Ochucené jáhly vložíme na pánev, vmícháme do špenátu a vaříme ještě zhruba dvě minuty, aby se chutě spojily. Sundáme z ohně, přidáme česnek, rajčata i cibulku, řádně promícháme a můžeme podávat. Je to rychlé, skvělé, lehké a zároveň vydatné jídlo. No a taky děsně zdravé 😎