Citronová a pomerančová pasta a jedna vychatávka k tomu

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Citronová a pomerančová pasta a jedna vychatávka k tomu

Jediné, co budete potřebovat, jsou citrony/pomeranče v bio kvalitě (protože strouhat si do jídla pesticidy a jiné mňamky asi nechcete), moučkový cukr, struhadlo, lžicka na tření a malá sklenička na uchování.

Citrusy je důležité důkladně omýt (i když jsou bio, nevíte, kde byly uskladněné a kdo na ně sahal), nejlépe kartáčkem a následně otřít do sucha. Pak už můžete kůru strouhat na jemném struhadle (to s hvězdičkovým vzorem 😉 ) z jednoho citrusu po druhém. Jde nám především o svrchní vrstvu, tedy tu žlutou nebo oranžovou, bílá prostřední vrstva je jednak hořká a také obsahuje více vody, takže by se výsledná pasta dříve kazila. Jakmile máte nastrouháno, můžete utřít s cukrem. Přidávejte co to dá, dokud není pasta celkem tuhá, ale zároveň ještě vláčná – asi jako pravý marcipán. Pastu přesuňte do skleničky, zavíčkujte a najděte jí místo v ledničce. Vydrží tam celkem dlouho, cukr je mocný konzervant a i když ho nepoužívám často, tady se rozhodně vyplatí, protože ve výsledku budete potřebovat lžičku dvě na celý recept a ta chuť je prostě k nezaplacení.

Zpracované pomeranče není problém přeměnit na džus nebo je sníst jen tak. A co se zbylými citrony? Vymačkejte z nich šťávu, přelijte ji do tvořítka na led a přesuňte do mrazáku. Jedna „klasická“ kostka se rovná přibližně půlce citronu a díky téhle vychytávce budete mít citronovou šťávu po ruce neustále 😉