Vánočka z makového mléka

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vánočka z makového mléka

Vánočka neodmyslitelně patří k mým svátečním snídaním a nehodlala jsem se jí vzdát ani po tom, co jsem ze svého jídelníčku vyřadila mléčné výrobky. Bála jsem se, že můj experiment nevyjde na první pokus, že se vánočka bude rozpadat a bude suchá, ale výsledek nás doma všechny příjemně překvapil. Krásná, nadýchaná, voňavá a vláčná vánočka, která zmizela po dvou dnech, i když jí byl pořádný kus. Skvělé na tom je, že na její výrobě není nic složitého, a tak jsem se do její přípravy vrhla i letos.

Pár slov před začátkem 

V receptu používám naprosto zásadní věc, jakou je citrónová a pomerančová pasta. Kdo neznáte, určitě stojí za vyzkoušení, i když je lehce náročnější na přípravu, úplně mění chuť těsta a krom tohoto receptu se hodí do spousty dobrot jako jsou buchty nebo cheescake. Pokud nemáte čas nebo se vám prostě nechce, i kandovaná kůra udělá své. Rostlinné mléko používám domácí makové, ale můžete zkusit jakékoliv máte doma. Pravděpodobně bude mít vliv na chuť, tak mi kdyžtak dejte do komentáře echo, jak to dopadlo 😉 Na rozinky je dobré myslet dopředu, tedy naložit je 2 dny předem, nebo alespoň den předem. Já už mám rozinky naložené permanentně, jakmile je někde použiju, už sypu a nalévám nové, abych je měla neustále po ruce. Sušené ovoce v receptu je určitě možné použít takové, jaké máte rádi. Já mám nejraději českou klasiku, tedy švestky a meruňky, letos to byly dokonce jen švestky a bylo to naprosto vynikající – bez meruněk to jde, naopak si to ale neumím představit, protože švestky tomu dávají tu typickou chuť a vláčnost. A nakonec posyp – já se momentálně kvůli alergii našeho malého človíčka vyhýbám oříškům, ale určitě bude vánočka naprosto skvělá, když jí ozdobíte mandlemi. A teď už do práce:

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g rostliného másla (Alsan bio nebo jiné)
  • 1/4 l rostliného mléka (nejlépe makového, ale vyzkoušet můžete i ostatní, např. mandlové)
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek naložených v rumu alespoň 24, lépe 48 hodin a déle
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • Lžička citronové pasty nebo 3 lžíce kandované citronové kůry (recept)
  • Lžíce pomerančové pasty nebo 5 lžic kandované pomerančové kůry
  • Sáček instantního droždí
  • Lžička soli
  • Mandle na ozdobení (volitelné)

I když je instantní droždí skvělé právě proto, že nemusíte ztrácet čas kynutím základu, osvědčilo se mi několikrát, že když do sklenice mléka nasypu sáček droždí, přidám lžíci cukru a nechám 5-10 minut v teple, daří se těstu lépe a celkový čas kynutí se následně zkrátí. Určitě doporučuji vyzkoušet, obzvlášť jestli děláte vánočku na poslední chvíli, skutečně to šetří čas. Nakynutý základ vlijeme do větší mísy k prosáté mouce, přidáme zbylý cukr a mléko, osolíme a promícháme. Sušené ovoce nakrájíme na drobné kostičky, přidáme je k těstu spolu s rozinkami (i rumem) a citronovou a pomerančovou pastou nebo kůrou. Nakonec přidáme rozměklé máslo a zaděláme těsto. Jakmile má tu správnou konzistenci, tedy je krásně hladké a nelepí se, přikryjeme ho utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout v teple. 

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 přibližně stejných dílků a vyválíme cca 2cm tlusté válečky. Čtyři použijeme na složitější cop, který nám bude sloužit jako základ. Ze tří uděláme klasický cop, který položíme na ten základní. Další dva díly pouze zkroutíme dohromady a přidáme je navrch pyramidy jako třešničku na dort. Posypeme plátky mandlí, přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinku nakynout. Pečeme se záparem v troubě předehřáté na 180°C 30-40 minut.