Základní pomazánkové máslo (vegan)

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Základní pomazánkové máslo (vegan)

Asi první věc, kterou jsem začala postrádat, když jsem svou domácnost zbavila mléčných výrobků. Vždycky jsem byla milovnicí chlebů a pečiva celkově. Ten pocit, když vytáhnete z trouby horký pecen s křupavou kůrkou, máte připravenou pažitku, ředkvičky, cibulku, rajčata, klíčky.. A najednou si uvědomíte, že nemáte pomazánkové máslo – to úplně základní, bez příchuti, zkrátka takové, co chuť ostatního jen trochu podtrhne, ale nepřebije. Z nabídky v obchodech jsem nijak nadšená nebyla – všechno to byly ochucené pomazánky, jejichž základem je z 90% soja. Tak jsem zase došla domů a začala experimentovat.

Ingredience:

  • 100 g kešu
  • 100 ml vody
  • 50 g kokosového oleje
  • 50 g neutrálního rostlinného oleje
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl

Kešu máčíme přes noc (nebo alespoň 2 hodiny) ve vodě. Ráno vodu slijeme, kešu propláchneme a rozmixujeme dohladka. Pak přidáme změklý kokosový olej a neutrální rostlinný olej dle vašich preferencí, droždí a sůl a ještě jednou mixujeme (kdybychom to dělali najednou, nikdy bychom nedosáhli tak jemné struktury). Máslo přelijeme do sklenice s víčkem dokud je tekuté a přesuneme do ledničky. Po zatuhnutí se nanáší trochu jako klasické máslo, ale velmi rychle měkne, takže má skvělou roztíratelnost. Pokud máte raději olivovou chuť margarínu, pak stačí neutrální rostlinný olej vyměnit za olivový. No a samozřejmě se z tohoto základu dají dělat libovolně ochucená másla nebo pomazánky, fantazii se meze nekladou a to v kuchyni platí dvojnásob. Pomazánkové máslo by vám mělo vydržet v lednici i 2 týdny, ale u nás zmizí většinou daleko rychleji – v tomto množství by mělo vystačit zhruba na jeden a půl bochníku domácího chleba.