Další z mých milovaných jídel, která mě uchvátila v dětství a dodnes nepustila. Hned, jak se na trzích objeví první fazolky, začnou se mi sbíhat sliny a už stojím ve frontě. V myšlenkách už si ale stoupám k plotně a počítám, jestli mám doma vše, co je potřeba. A protože je to polévka jednoduchá, což původní jídla chudých bývají (a většina mých oblíbených spadá právě do téhle kategorie), není toho třeba moc a polévka je brzy na světě.
Ingredience:
- Bílé fazolky
- Brambory
- Smetana (nejlépe ovesná)
- 2 lžíce hladké mouky
- Bobkový list
- Nové koření
- Pepř celý
- Sůl
- Ocet kvasný lihový, případně jablečný
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Fazolky opláchneme, zbavíme konců a nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíčky (starší fazolky je třeba zbavit i strunky, podobně jako otvíráme hrachové lusky). Vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a nakrájíme si brambory na kostičky. Přisypeme k fazolkám, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list a kuličky pepře. Důležité je přidávat koření a hlavně sůl až v této fázi, fazolky se v soli dělají déle a brambory by mezitím byly rozvařené. Ve smetaně si zatím důkladně rozmícháme mouku. Jakmile jsou brambory uvařené, přilijeme smetanu za stálého míchání tak, aby se nevytvořily hrudky. Necháme ještě minutu projít varem, s vařečkou stále v pohybu. Podáváme s domácím chlebem a octem – ocet vždy až do misky, nikdy do hrnce. Lžíce octa je na porci tak akorát, kdo nemá moc rád kyselé, lžička bude stačit ?