Domácí burákové máslo

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Domácí burákové máslo

Někdo si ho maže na pečivo, někdo na sušenky, někdo ho chodí ujídat jen tak. A ať už burákové máslo znáte nebo ne, určitě se vyplatí mít ho při ruce. Oceníte ho nejen jako pomazánku, ale také jako podstatnou ingredienci při sladkém pečení, nebo jako přísadu do pikantních orientálních jídel.

Ingredience:

  • 300 g loupaných arašídů (podzemnice olejná, alias buráky)
  • 3 – 4 lžíce neutrálního oleje (mandlový, řepkový, případně slunečnicový)
  • špetka soli
  • 2 – 3 lžíce medu (volitelné)

Nejdříve je potřeba buráky opražit, takže si připravte tu největší pánev, co doma máte a nasypte do ní buráky tak, aby vytvořily jednolitou vrstvu.  Aby se nepřipálily, je potřeba s nimi co chvíli zatřást – celý proces trvá cca 8 minut. Podobného efektu lze dosáhnout i v troubě, ale tam už se poněkud hůř s ořechy manipuluje, takže je vyšší riziko připálení. Jakmile máme upraženo, dáme je bokem trochu vychladnout (ideálně 10 – 15 minut), ale ne docela, za tepla se s nimi lépe pracuje. Vložíme do mixeru se špetkou soli a rozmixujeme dohladka. Pak přidáme dle potřeby olej – doporučuji dát nejprve dvě lžíce a případně postupně přidávat, sami si pak nejlépe určíte, jaká struktura vám vyhovuje.

Pokud máte rádi burákové máslo s křupavými kousky, tak si stačí dát hrst oříšků stranou před mixováním, nahrubo nasekat a přimíchat do hotového másla. Jestli máte raději máslo sladké, přidejte do něj společně s olejem také 2 – 3 lžíce medu. No a pokud ho máte naopak raději naslano, pak není nic jednoduššího, než přidat více soli. Já osobně si ho dělám neutrální, protože podle potřeby se dá upravit vždy.

Jo a taky si vždycky pražím víc oříšků, než je třeba na máslo. Čerstvě upražené a jemně solené arašídy jsou prostě mňamka 😉