Existuje spousta věcí, po kterých se mi stýskalo, když jsem z jídelníčku vyřadila mléčné výrobky. Nejvíc ale po zakysané smetaně a čedaru. A zatímco náhražku čedaru, která by byla alespoň z poloviny tak dobrá jako její předloha, se mi ještě objevit nepodařilo, tak zakysanou smetanu lze kupodivu vykouzlit opravdu lehce a navíc bez sóji.
Ingredience:
- 100 g kešu
- 100 ml vody
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z 1 citronu
- sůl
Kešu máčíme ve vodě přes noc (stačí i na 2 hodiny, ale pak je třeba počítat s hrubší texturou). Vodu slijeme, kešu propláchneme a přesuneme do mixéru. Přidáme všechny zbylé suroviny a rozmixujeme dohladka. Hotová smetana je určená k rychlé spotřebě (v ledničce vydrží 2-3 dny). Pokud ji chcete mít trvanlivější, tak lze místo citronu použít 1-2 lžíce lihového octa. Takto upravená smetana vydrží v ledničce i dva týdny, ale chuťově už je trochu odlišná.