Erös Pista

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Erös Pista

Existuje několik variant maďarských paprikových past různých chutí, například ke všemu se hodící neutrální pasta Édes Anna. Její pálivá sestra Erös Pista (‚eröš pišta‘) je ale jednoznačně moje nejoblíbenější. Používám ji na ochucení snad poloviny jídel, skvěle se mi osvědčila namísto sušeného čili pro bohatší chuť a také namísto čerstvých pálivých papriček, které nejsou vždy při ruce.

Ingredience:

  • 80 g čerstvých feferonek (nebo jiných pálivých papriček)
  • 20 g čerstvé kapie (červená sladká paprika)
  • 10 – 20 g soli

Ano, jako vždy dáme do mixéru a rozmixujeme. Ochutnejte, jak vám vyhovuje slanost a případně dosolte – berte ale prosím na vědomí, že se bude používat jako dochucovadlo a ne samostatně, takže slaná může být i pořádně, jen by to nemělo přebít pálivost. No a tadá! V ledničce v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců (mě tak mak max dva, protože jí mám celkem značnou spotřebu). Zkoušela jsem i variantu 100 g feferonek na 100 g kapie a 50 g soli, ale to se nedalo – pasta byla smrtelně slaná a vůbec nepálila. Hodně záleží také na tom, jaký druh papriček zvolíte. Tento recept by měl být zlatou střední cestou, takzvaným odrazovým můstkem a dále doporučuji postupovat dle vámi použitých druhů a hlavně podle vašich chutí 😉

No a příště si povíme něco o tom, jak si udělat édes annu, neboli nevinnou sestru Pisty.