Tuhle voňavou mňamku jsem si upřímně zamilovala. Když jsem kdysi hledala recept na podobný koláč bez cukru a mléka, zkombinovala jsem asi tři recepty a většinu ingrediencí jsem z nich nahradila.. Takže vlastně vznikl originální recept a já jsem na něj patřičně hrdá. Osobně si ho dělám absolutně bez mouky i bez vajec (i bez banánu), takže těsto nedrží moc dobře pohromadě, ale to mi ani trochu nevadí a zatím si na to nikdo nestěžoval. Protože mák, švestky a skořice tvoří naprosto geniální kombinaci a to, že je to „trochu jiný koláč“, je spíše příjemná změna.
Ingredience:
- 100 g mletého máku
- 100 g datlové pasty
- 25 g hl. mouky (klidně rýžové, případně o to více máku, ale bude to mít vliv na soudržnost)
- 1/2 dcl oleje
- cca 1/2 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek
- 2 vejce (nebo 1 zralý banán)
- skořice, vanilka (extrakt / esenci / cukr..)
Troubu si předehřejeme na 180°C., formu na koláč vymažeme a vysypeme. Pokud používáme vejce, tak oddělíme žloutky od bílků, ze kterých vyšleháme sníh a uložíme do ledničky. Datlovou pastu rozmělníme trochou vroucí vody, přidáme olej, žloutky (nebo případně banán), vanilku a mícháme dohladka. Přisypeme namletý mák a opět dobře promícháme. Nakonec do těsta opatrně vmísíme sníh. Rovnoměrně nalijeme do formy a poklademe půlkami švestek. Pečeme 30 – 40 minut. Ihned po vyndání z trouby posypeme skořicí a necháme ještě alespoň 20 minut odpočinout.