Zelné placky neboli zelňáky mám ráda od dětství. A když jsem zjistila, jak jednoduchá je jejich příprava, byla jsem šťastná jako blecha. Jsou skvělé samostatně jako rychlá večeře, svačina, příloha, prostě se hodí snad vždycky a zpravidla se po nich jen zapráší.
Ingredience:
- 450 g kysaného zelí
- 1/2 kg hladké mouky
- 150 ml rostlinného oleje
- lžíce kmínu (pokud už není v zelí)
- sůl, pepř
Troubu si předehřejeme na 220°C. Zelí smícháme s moukou, přidáme olej a kmín, osolíme opepříme, propracujeme v těsto. Uválíme na placku, vložíme na plech a pečeme cca 15 – 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby ještě nařežeme na menší čtverce nebo obdélníky. Skvělé jsou ještě zatepla, ale vydrží i několik dní.