Lehké a vděčné letní jídlo, taková obdoba u nás známého leča, které si určitě zaslouží pozornost. A i když jeho název je pro některé některé tvrdým oříškem, jeho příprava je celkem jednoduchá – tedy alespoň varianta, kterou používám já. V nóbl restauracích ‚ratatuj‘ zapékají v troubě a celá proces přípravy je poněkud složitější, především aby se pokrm krásně vyjímal na talíři. Na to mě opravdu neužije. Obě varianty chutnají v podstatě stejně a já si velmi cením svého volného času, takže to dělám takto:
Ingredience:
- 2 velké cibule
- 1 střední cuketa
- 1 obdobně velký lilek
- 4 rajčata
- 2 sladké papriky (nejlépe 1 žlutá, 1 červená)
- 8 stroužků česneku
- lžička sušeného rozmarýnu
- olej
- sůl, pepř
Na oleji ve velké pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přihodíme na tenké plátky nakrájené 2 stroužky česneku a postupně přidáváme na kostičky nakrájený lilek, pak cuketu, papriky a rajčata. Zeleninu smažíme na mírném ohni za občasného míchání do měkka. Pak přisypeme dobře promnutý rozmarýn a necháme ještě dvě minuty smažit. Stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek (zbylých 6 stroužků česneku), dobře promícháme a podáváme s pečivem nebo jen tak. Pokud máme, můžeme ozdobit čerstvou snítkou rozmarýnu nebo tymiánu. Ostatně přidat 1/2 lžičky tymiánu, nebo potažmo použít přímo 1 lžíci provensálských bylinek namísto samotného rozmarýnu můžete také. Osobně mi přijde zajímavější rozmarýnová varianta, ale obě jsou autentické a velmi chutné. Vyzkoušejte a sami uvidíte, co vám bude lépe vyhovovat.