Petrželkové pesto

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Petrželkové pesto

I když to nejznámější pesto je bazalkové, dá se udělat z mnoha natí a bylinek. To petrželkové má mnoho předností. Jednak je tu petržel doma, má velmi výraznou chuť, je zdravá, chutná a v neposlední řadě i levná. A od nepaměti se petržel používá také pro voňavý dech, takže máte-li rande nebo obchodní schůzku, tímto pestem určitě nic nezkazíte – jen doporučuji si pak zkontrolovat úsměv, aby nebyl příliš zelený..

Ingredience:

  • svazek hladkolisté petrželky
  • hrst vlašských nebo kešu oříšků
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 – 2 stroužky česneku (lze vynechat)

Příprava pesta z petržele je ještě jednodušší než toho z bazalky, protože se dá použít i stonek. Jen se ujistěte, že v ní nemáte žádného šneka apod., odstřihněte zašlé i ty hodně tlusté stonky a spolu s oříšky rozmixujte. Přidejte droždí, sůl, trochu olivového oleje a pokud chcete, tak i česnek* a mixujte dohladka. Podle potřeby přidejte ještě trochu oleje, promíchejte a napšchujte do sterilovaných sklenic. Čím více oleje do pesta přidáte, tím déle vám v ledničce vydrží – tedy pokud mu dokážete odolat. Když děláme velkou dávku, tak mám zkušenost, že v ledničce vydrží i několik měsíců.

* já osobně česnek vynechávám, když používám vlašské ořechy, které se k petrželce skvěle hodí a chuť česneku už by tak byla nadbytečná. Při použití kešu, které mají celkem neutrální chuť, je naopak česnek celkem žádoucí. Určitě stojí za vyzkoušení i varianta, kdy místo oříšků použijete slunečnicová semínka a olivový olej nahradíte slunečnicovým (nejlépe tím za studena lisovaným, který si ponechává slunečnicovou příchuť).