Základní recept na hummus, který lze různě upravovat a dochucovat. Možností na jeho podávání je taky nepřeberné množství, takže to nechám na vašich chutích a preferencích. U nás doma jednoznačně vládne způsob nejjednodušší – jen tak s pitou, olivami a třeba dochucený pestem. Velmi se nám osvědčil také do falafel sendvičů, ale skvělý je i jen tak samotný s trochou zeleniny.
Ingredience:
- 200 g cizrny
- 2 lžíce tahini
- 2 stroužky česneku
- šťávy z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky římského kmínu
- sůl, pepř
- cca 2 l vody
Cizrnu namočíme přes noc do litru vody, ráno scedíme a propláchneme. Vaříme v neosolené vodě 1 – 1,5 hodiny. Cizrnu necháme vychladnout, vodu z ní můžeme nalít do formiček na led a uchovat v mrazáku – je to skvělá věc známá jako aquafaba – kdo neví o co jde, googlí. Všechny ingredience rozmixujeme s cizrnou dohladka, podle potřeby naředíme vodou nebo olejem. Olej má výhodu v tom, že výsledný hummus má pak větší trvanlivost, takže jestli ho chcete uchovat i na později, určitě zvolte tuto variantu. Já raději používám vodu, protože hummus je pak jemnější a ne tak těžký, ale pak je třeba ho spotřebovat do druhého dne.