Tahle italská klasika nepotřebuje žádné velké představování. Jsem ráda, kdykoliv mám nějaké pesto v ledničce, protože občas je hrozně fajn udělat si rychlý, chutný oběd a s minimem práce. Dát vařit těstoviny, scedit, smíchat s pestem, posypat parmazánem a je hotovo. Prostě samá plus. A dokonce ani výroba samotného pesta není nijak náročná, takže:
Ingredience:
- 1 svazek bazalky
- hrst piniových oříšků (příp. vlašských nebo kešu)
- 50 g vegan parmazánu (nebo 50 g libovolných oříšků navíc + lžíce lahůdkového droždí)
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
Bazalkové listy otrháme a spolu s piniovými oříšky rozmixujeme. Přidáme česnek, vegan parmazán, sůl, pepř, trochu olivového oleje a znovu rozmixujeme. Podle potřeby ještě zředíme olejem, promícháme, napěchujeme do sterilovaných sklenic a skladujeme v ledničce, kde vydrží i několik měsíců – hodně závisí i na množství použitého oleje. V tomto případě platí, že čím více oleje, tím déle vydrží. U nás to vždy zmizí tak rychle, že pokud neděláme veleobří dávku, pesto zmizí dřív než se stačí v ledničce rozsvítit světlo.