Bazalkové pesto

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Bazalkové pesto

Tahle italská klasika nepotřebuje žádné velké představování. Jsem ráda, kdykoliv mám nějaké pesto v ledničce, protože občas je hrozně fajn udělat si rychlý, chutný oběd a s minimem práce. Dát vařit těstoviny, scedit, smíchat s pestem, posypat parmazánem a je hotovo. Prostě samá plus. A dokonce ani výroba samotného pesta není nijak náročná, takže:

Ingredience:

  • 1 svazek bazalky
  • hrst piniových oříšků (příp. vlašských nebo kešu)
  • 50 g vegan parmazánu (nebo 50 g libovolných oříšků navíc + lžíce lahůdkového droždí)
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Bazalkové listy otrháme a spolu s piniovými oříšky rozmixujeme. Přidáme česnek, vegan parmazán, sůl, pepř, trochu olivového oleje a znovu rozmixujeme. Podle potřeby ještě zředíme olejem, promícháme, napěchujeme do sterilovaných sklenic a skladujeme v ledničce, kde vydrží i několik měsíců – hodně závisí i na množství použitého oleje. V tomto případě platí, že čím více oleje, tím déle vydrží. U nás to vždy zmizí tak rychle, že pokud neděláme veleobří dávku, pesto zmizí dřív než se stačí v  ledničce rozsvítit světlo.