Špagety s rajčatovou omáčkou a „masovými“ koulemi

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Špagety s rajčatovou omáčkou a „masovými“ koulemi

Sice není tenhle recept tak jednoduchý jako špagety s kečupem, ale zato je o hodně lepší. Já jsem se poprvé olizovala až za ušima. Částečně tedy proto, že to byly přeci jen špagety, takže omáčka byla všude možně a dost často i nemožně, ale taky hlavně proto, že to byla mňamka!

Ingredience:

  • 300 g špaget

Na koule:

  • 400 g uvařených červených fazolí
  • 50 g ovesné kaše (nebo mletých vloček)
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 30 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce oregana
  • 2 lžíce bazalky
  • sůl, pepř

Na omáčku:

  • 2 větší mrkve
  • 3 cibule
  • hrst sušených hub (nebo 125 g čerstvých)
  • 200 g rajského protlaku
  • 1 lžička oregana
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Troubu si předehřejeme na 200°C. Vodu z fazolí slijeme stranou (ještě bude třeba), všechny ingredience na koule dáme do mixéru, přidáme trochu vody a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme ještě vodu nebo naopak ovesnou kaši tak, aby se nám dařilo tvarovat menší koule. Ty pak vyskládáme na pečící papír a pečeme cca 25 minut. Mezitím si osmahneme na oleji cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a čerstvé houby. Já osobně ráda používám ty sušené, které si předtím rozmixuji na prášek (je to proto, že u nás doma jsou tací, co houby nejedí, protože jim vadí jejich textura. Takhle se dokonale v receptu schovají, ale dodají mu tu potřebnou chuť. Ne, že to na mě řeknete). Po 5 minutách přidáme lák z fazolí, rajčatový protlak a až poté prášek ze sušených hub, pokud použijete stejnou fintu jako já. Vše dobře zamícháme a zatím si dáme do slané vody vařit špagety. Do omáčky přidáme bazalku, oregano, osolíme a necháme na mírném ohni ještě dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, opepříme, přidáme promačkaný česnek a dle potřeby trochu vody ze špaget*. Důkladně zamícháme, přihodíme hotové špagety, opět důkladně zamícháme a přesuneme na talíř. Přidáme upečené koule, něžně vmísíme do špaget a podáváme.

* Kdo chce, může rozmixovat dohladka, já osobně tento krok vynechávám, protože je to spojeno s přesouváním omáčky do vhodné nádoby (ne, tyčovým mixérem to prostě nejde), což znamená jednak nádobí navíc a druhak se tím zbytečně omáčka chladí.