Pečený švestkový čaj (bez cukru)

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pečený švestkový čaj (bez cukru)

Švestky patří jednoznačně mezi moje velmi oblíbené ovoce a vždy mi přijde, že doba těch sladkých zralých švestek uteče až nesportovně rychle. Takže aby si je člověk mohl alespoň sem tam během roku připomenout, je dobré je nějakým způsobem zakonzervovat. A co vám budu povídat, horký švestkový čaj přijde v zimě více než vhod. Jen pozor, tento recept opravdu není vhodný pro děti.

Ingredience:

  • 1/2 kg zralých švestek (opravdu zralých, jinak bude čaj kyselý)
  • 1 lžička mleté skořice, případně 1 rulička celé
  • 10 ks hřebíčku
  • 150 – 200 ml rumu (tuzemáku)

Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a naskládáme natěsno do zapékací misky, kterou jsme vysypali skořicí. Do mezer nastrkáme hřebíčky (případně doprostřed nějak šikovně vložíme ruličku skořice vcelku) a přidáme tolik rumu, aby byly všechny švestky zalité. Pečeme 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Ještě horké nalijeme se vším (mimo ruličky skořice) do sterilovaných sklenic, zavíčkujeme, převrátíme na utěrku a necháme vychladnout. V ledničce takto vydrží čaj několik měsíců.

Bonus je, že se s čajem dají jíst i švestky, jen hřebíčky jsou poněkud křupavé a palčivé, takže doporučuji nejíst. Samozřejmě si s nimi můžete dát tu práci a vyndat je ještě než zavíčkujete sklenici, ale vzhledem k teplotě dejte pozor na prsty, ať se nespálíte.