Velmi rychlé a jednoduché, tak jak se na jídlo v kategorii „pro návštěvy“ a „na party“ hodí. Původně francouzský recept se velmi rychle ujal i u nás a není se čemu divit.
Ingredience:
- 2 francouzské bagety (lze použít i tousty nebo jiné bílé pečivo)
Na tapenádu:
- 200 g zelených oliv
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kapar
- 1 dl olivového oleje
- lžička provensálského koření + hrst bazalky navíc
- sůl, pepř
Bagetky šikmo nakrájíme na zhruba 1,5 cm tenké krajíce a opečeme na sucho na pánvi. Veškeré ingredience na tapenádu vložíme do mixéru a mixujeme dohladka. Čerstvě opečené bagetky natřeme silnější vrstvou tapenády a podle možností ozdobíme lístečkem čerstvé bazalky a dvěma kolečky oliv. Podáváme na servírovacím talíři s lehce našpulenými rty a pověstnou francouzskou elegancí.