Nálev na fazole (a zeleninu)

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nálev na fazole (a zeleninu)

Protože si ráda dělám spoustu věcí sama, bylo jen otázkou času, kdy si začnu konzervovat i zeleninu a hlavně fazole. Vzhledem k časově náročnějšímu namáčení a následnému vaření je celkem nesmyslné je dělat vždy zvlášť po kouskách, takže vařím vždy celý hrnec a co neužiji hned, zaliji nálevem a uložím na pozdější použití.

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 20 g soli
  • špetka kyseliny citronové (lze vynechat)

Vodu se solí svaříme, přidáme špetku kyseliny citronové a buď:

  • do vyvařených! sklenic dáme čerstvě uvařené fazole, přelijeme ještě horkým nálevem tak, aby zbývaly cca 2 cm k okraji sklenic, zavíčkujeme, převrátíme na utěrku a necháme vychladnout. Takto upravené fazole skladujeme v chladu. Nebo:
  • Necháme vychladnout fazole i nálev, do vyvařených sklenic dáme fazole, přelijeme nálevem (opět cca 2 cm pod okraj), a necháme 30 minut sterilizovat v troubě, kterou jsme si předehřáli na 100°C. Takto upravené fazole by měly vydržet i při pokojové teplotě.