Nakládaný křen

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nakládaný křen

Ano, i křen si nakládám vlastní. I když mnozí namítají, k čemu je mi křen, když nejím maso, má doma rozhodně svoje místo. Jednak proto, že je zdravý, hodí se jako příloha a ochucovadlo k mnoha jídlům a hlavně žádný z kupovaných nemá ten správný říz. Tak se do toho pustíme:

Ingredience:

  • 1 větší křen
  • 3 lžíce lihového octa (lze použít i vinný nebo jablečný)
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • cca 1,5 dl vody
  • 1/2 – 1 lžička soli

Křen nakrájíme na kolečka, vložíme do mixéru, přidáme ocet, olej, sůl a deci vody a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu, znovu mixujeme. Skladujeme v uzavřených sterilovaných sklenicích v chladu, kde vydrží bez problému několik měsíců.*

* Větší trvanlivost mu dodává mimo jiné právě lihový ocet, použití octa jablečného nebo vinného může mít vliv na dobu použitelnosti a rozhodně má vliv na „sílu“ křenové várky.