Ano, i křen si nakládám vlastní. I když mnozí namítají, k čemu je mi křen, když nejím maso, má doma rozhodně svoje místo. Jednak proto, že je zdravý, hodí se jako příloha a ochucovadlo k mnoha jídlům a hlavně žádný z kupovaných nemá ten správný říz. Tak se do toho pustíme:
Ingredience:
- 1 větší křen
- 3 lžíce lihového octa (lze použít i vinný nebo jablečný)
- 5 lžic rostlinného oleje
- cca 1,5 dl vody
- 1/2 – 1 lžička soli
Křen nakrájíme na kolečka, vložíme do mixéru, přidáme ocet, olej, sůl a deci vody a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu, znovu mixujeme. Skladujeme v uzavřených sterilovaných sklenicích v chladu, kde vydrží bez problému několik měsíců.*
* Větší trvanlivost mu dodává mimo jiné právě lihový ocet, použití octa jablečného nebo vinného může mít vliv na dobu použitelnosti a rozhodně má vliv na „sílu“ křenové várky.