No, tak to snad nemusím nijak obhajovat, natož uvádět. Prostě zdraví, mňam a zelí.
Ingredience:
- Hlávka zelí
- sůl (20 g na 1 kg zelí)
- kmín
Hlávku rozčtvrtíme a na jemno nakrouháme. Komu se nechce krouhat, může samozřejmě použít mixér. Ke zpracovanému zelí přidáme sůl, kmín, velmi důkladně promačkáme a necháme 2 – 3 hodiny odležet. Pak zelí napěchujeme do sterilovaných sklenic cca 3 cm pod okraj tak, aby se netvořily vzduchové bubliny, přikryjeme potravinovou fólií a zajistíme gumičkou. Uložíme na dva týdny do tmy a chladu (ideální je teplota mezi 10 – 15°C)*. Po dvou týdnech sundáme gumičku i fólii, zavíčkujeme a uskladníme v ledničce, kde vydrží bez problémů několik měsíců.
* Ledničce se vyhněte. Pokud není zbytí, můžete kvasit i při pokojové teplotě. Pak se ale mějte na pozoru a dejte pod něj záchytnou nádobu, protože se velmi pravděpodobně bude snažit opustit skleničku. Na druhou stranu ale bude takto kvašené zelí hotové rychleji – většinou stačí 10 dní.