Dýňová polévka trochu jinak

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dýňová polévka trochu jinak

Dýňová polévka mi osobně nijak nechutnala. Měla jsem jí v několikrát v restauraci, u kamarádky, od maminy. Až když jí vařil táta podle svého receptu na „indický“ způsob, tak jsem v ní našla zálibu, a to natolik, že si jí od podzimku do jara vařím alespoň jednou měsíčně.

Ingredience:

  •  střední dýně Hokkaidó
  • 1 větší červená cibule
  • cca 1,5 l vroucí vody nebo zeleninového vývaru
  • jakákoliv rostlinná nebo zakysaná smetana 
  • lžička kurkumy
  • lžička zázvoru
  • lžička pálivé paprikové pasty nebo 1/2 lžičky sušeného čili
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • dýňová semínka na ozdobu a chuť

Dýni si nakrájíme na malé, zhruba 1,5 cm tlusté kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme olej a na něm osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Posypeme kurkumou, přidáme dýni a za častějšího míchání restujeme zhruba 5 minut. Zalijeme vývarem nebo vroucí vodou tak, aby byly kostičky dýně těsně pod hladinou. Přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni vařit 10 – 15 minut. Poté stáhneme z ohně, přidáme všechno koření a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Nalijeme do misek, zjemníme trochou smetany, posypeme dýňovými semínky a ještě horkou podáváme s domácím chlebem nebo jen tak.