Dýňová polévka mi osobně nijak nechutnala. Měla jsem jí v několikrát v restauraci, u kamarádky, od maminy. Až když jí vařil táta podle svého receptu na „indický“ způsob, tak jsem v ní našla zálibu, a to natolik, že si jí od podzimku do jara vařím alespoň jednou měsíčně.
Ingredience:
- střední dýně Hokkaidó
- 1 větší červená cibule
- cca 1,5 l vroucí vody nebo zeleninového vývaru
- jakákoliv rostlinná nebo zakysaná smetana
- lžička kurkumy
- lžička zázvoru
- lžička pálivé paprikové pasty nebo 1/2 lžičky sušeného čili
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
- dýňová semínka na ozdobu a chuť
Dýni si nakrájíme na malé, zhruba 1,5 cm tlusté kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme olej a na něm osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Posypeme kurkumou, přidáme dýni a za častějšího míchání restujeme zhruba 5 minut. Zalijeme vývarem nebo vroucí vodou tak, aby byly kostičky dýně těsně pod hladinou. Přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni vařit 10 – 15 minut. Poté stáhneme z ohně, přidáme všechno koření a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Nalijeme do misek, zjemníme trochou smetany, posypeme dýňovými semínky a ještě horkou podáváme s domácím chlebem nebo jen tak.