No, je to sice levné, jednoduché a rychlé, ale taky zatraceně dobré jídlo. Určitě stojí za vyzkoušení a troufám si říct, že se lehce ujme ve vašem jídelníčku. Pokud máte alespoň trochu rádi houby a černou čočku, tahle chuťovka vás nadchne.
Ingredience:
- 1/2 hrnku černé čočky beluga
- 3 velké cibule
- 2 hrsti sušených hub (nebo 125 g čerstvých)
- 3 vrchovaté lžíce kapar
- hrst vlašských ořechů
- rostlinný olej
- 2 hrnky vody
- Pár listů vámi oblíbeného salátu (rukola, polníček, ledový..) – lze vynechat
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Sušené houby zalijeme horkou vodou (půl hrnku by mělo stačit). Do rendlíku dáme čočku, zalijeme zbytkem vody a pod pokličkou pomalu přivedeme k varu – důležité je hlídat, aby se nepřichytila na dno a jinak bez dalších zásahů vaříme nějakých 15 minut. Ideální je dát si pauzu, další příprava by byla zbytečně napřed. Po 15 minutách si nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji dozlatova. Nálev z hub přilijeme k čočce a houby přidáme na pánev. Smažíme dalších 5 minut. Tou dobou už by měla být čočka akorát, ochutnejte a případně jí nechte ještě pár minut doběhnout. Na pánev přidáme hotovou čočku, ořechy a kapary, stáhneme z ohně. Dochutíme na jemno nakrájeným česnekem, solí a pepřem, případně smícháme s čerstvými listy salátu. Podáváme horké, ozdobené zelenou natí česneku nebo jen tak.