„Svíčková“ omáčka

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem „Svíčková“ omáčka

Na „klasickou“ českou kuchyni jsem byla vždycky. A když jsem přestala jíst maso, začala mi dost chybět. Jenže naštěstí jsem zjistila, že se mi nejvíc stýská po knedlících a omáčkách. No a tak jsem se prostě dala do zkoumání a experimentování. Upravila jsem si recepty tak, aby byly veganské, ale co chuťově nejvěrnější. A zde je moje první vítězství – recept na „svíčkovou“ omáčku jako od babičky:

Ingredience:

  • 1/4 celeru
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • lžíce cukru
  • lžíce octa (mě se nejlépe osvědčilo balsamico, ale může být jablečný, vinný nebo klasický lihový)
  • lžička hořčice
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vroucí vody
  • lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce mouky
  • rostlinná smetana
  • olej
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

 

Na plotnu si připravíme pánev a rendlík – ideální je věnovat se oběma zároveň:

Do rozpálené pánve přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Jemně osolíme a smažíme dozlatova. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile má i ta zlatavou barvu, přisypeme cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. To by mělo zabrat zhruba 2 – 3 minuty. Poté přilijeme ocet, opět promícháme a necháme ho odvětrat také zhruba 3 minuty. Jakmile ocet nečpí, vmícháme lžičku hořčice a stáhneme z ohně.

Mezitím si na druhé plotně rozpálíme olej v rendlíku a přidáme mouku. Počkáme, až jíška přestane pěnit a dosáhne světle hnědé barvy. Vmícháme menší množství vývaru nebo vroucí vody tak, aby se nevytvořily hrudky. Pak přilijeme zbytek vývaru, přidáme osmahnutou zeleninu a také bobkový list a kuličky koření – ty je dobré částečně oddělit, například svázat do plátýnka nebo vložit do čajítka. Vaříme zhruba 15 minut. Na závěr dochutíme solí, citronem, muškátovým oříškem a především smetanou. Stáhneme z ohně, vyjmeme všechno koření a rozmixujeme nebo propasírujeme. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem a brusinkami. Samozřejmě je možná i úprava se sójovou nebo jinou náhražkou masa, ale to zase příště 😉