Seitanové výpečky se špenátem

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Seitanové výpečky se špenátem

A další z mých úspěšných pokusů o českou klasiku:

Ingredience:

  • 100 g seitanu
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • lžíce lahůdkového droždí
  • listový špenát (čerstvý nebo mražený)
  • stroužek česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • bramborový knedlík (recept bude)

Seitanový prášek promícháme s půl lžičkou kmínu a půl lžičkou česneku, přidáme vodu a zpracujeme rukou. Nakrájíme zhruba na dvoucentimetrové kostičky (seitan vařením hodně nabude, takže pro výraznější chuť platí čím menší „výpečky“, tím líp).  Vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut, scedíme a dáme na chvíli do ledničky. Čas, po který se seitan vaří, je dobré využít na tři věci: 1) do misky si nalijeme zhruba 3 lžíce oleje a smícháme se zbylým kmínem a sušeným česnekem,  2) oloupeme si česnek a cibuli, kterou 3) nakrájíme nadrobno.

Zatímco nám seitan chladne, vložíme špenát do rendlíku a necháme ho na mírném ohni rozmrzat (Jasně, že pokud máte čerstvý špenát, bude spíš potřeba ho nadrobno nasekat a spařit). Mezitím osmažíme na oleji cibulku dozlatova. Jakmile má tu správnou barvu, oddělíme zhruba třetinu, a přisypeme ji do špenátu, který rovnou stáhneme z ohně. Pánev i s cibulkou naopak vrátíme na mírný oheň a vysvobodíme seitan z ledničky. Je třeba z něj vymačkat přebytečnou vodu, což se dělá nejlépe rukama – proto ta lednička. Vymačkané kostky dáme do misky, důkladně promícháme a přidáme na pánev k cibulce. Za častého míchání smažíme cca 5 minut. V mezičase se můžeme věnovat dochucení špenátu – přidáme do něj prolisovaný česenek, osolíme, opepříme a máme hotovo. Hotový seitan přesuneme zpět do misky, kde nám zůstal ještě zbytek oleje s kořením. Osolíme, promícháme a můžeme podávat spolu se špenátem a nahřátým bramborovým knedlíkem, na který přidám recept zase příště 😉

Dobrou chuť!