A další z mých úspěšných pokusů o českou klasiku:
Ingredience:
- 100 g seitanu
- 100 ml vody
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sušeného česneku
- lžíce lahůdkového droždí
- listový špenát (čerstvý nebo mražený)
- stroužek česneku
- olej
- sůl, pepř
- bramborový knedlík (recept bude)
Seitanový prášek promícháme s půl lžičkou kmínu a půl lžičkou česneku, přidáme vodu a zpracujeme rukou. Nakrájíme zhruba na dvoucentimetrové kostičky (seitan vařením hodně nabude, takže pro výraznější chuť platí čím menší „výpečky“, tím líp). Vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut, scedíme a dáme na chvíli do ledničky. Čas, po který se seitan vaří, je dobré využít na tři věci: 1) do misky si nalijeme zhruba 3 lžíce oleje a smícháme se zbylým kmínem a sušeným česnekem, 2) oloupeme si česnek a cibuli, kterou 3) nakrájíme nadrobno.
Zatímco nám seitan chladne, vložíme špenát do rendlíku a necháme ho na mírném ohni rozmrzat (Jasně, že pokud máte čerstvý špenát, bude spíš potřeba ho nadrobno nasekat a spařit). Mezitím osmažíme na oleji cibulku dozlatova. Jakmile má tu správnou barvu, oddělíme zhruba třetinu, a přisypeme ji do špenátu, který rovnou stáhneme z ohně. Pánev i s cibulkou naopak vrátíme na mírný oheň a vysvobodíme seitan z ledničky. Je třeba z něj vymačkat přebytečnou vodu, což se dělá nejlépe rukama – proto ta lednička. Vymačkané kostky dáme do misky, důkladně promícháme a přidáme na pánev k cibulce. Za častého míchání smažíme cca 5 minut. V mezičase se můžeme věnovat dochucení špenátu – přidáme do něj prolisovaný česenek, osolíme, opepříme a máme hotovo. Hotový seitan přesuneme zpět do misky, kde nám zůstal ještě zbytek oleje s kořením. Osolíme, promícháme a můžeme podávat spolu se špenátem a nahřátým bramborovým knedlíkem, na který přidám recept zase příště 😉
Dobrou chuť!