Kdo by neznal jednoduchý, lehký a chutný hummus. Můžete si ho připravit jako přílohu, dá se jíst sám o sobě jako hlavní chod a také se dá upravit na různé způsoby. Já mám moc ráda například ten s červenou řepou.
Ingredience:
- 200 g cizrny (na 2 porce)
- 2 stroužky česneku
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce tahini
- cca 150 g nakládané červené řepy (zavařovačka cca 350 ml)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky římského kmínu
- sůl, pepř
Cizrnu namočíme přes noc do litru vody, pak slijeme a propláchneme. Vaříme na mírném ohni v trojnásobku vody 1 – 1,5 hodiny. Cizrnu slijeme a necháme vychladnout (připadnou zbytkovou vodu lze uchovat v mrazáku – jde o skvělou náhražku vajec jménem Aquafaba). Cizrnu společně s tahini, česnekem a kořením vložíme do mixéru, zalijeme citronovou šťávou, olejem a nálevem z červené řepy a mixujeme. Hummus rozdělíme na dvě porce a lžící vytvoříme uprostřed „misku“, do které poklademe červenou řepu. Můžeme přidat salát nebo rukolu a posypat sezamovými semínky.